Kreditní vs. debetní karty – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Spousta lidí tvrdí, že platí kreditkou, i když kreditní kartu vůbec nevlastní. Kreditní a debetní karty jsou dva rozdílné finanční produkty. Jak se liší a proč je dobré je umět rozlišit?

Co je kreditní karta?

Jestliže chcete využívat služeb kreditní karty, musíte požádat banku nebo jinou společnost o její vydání. Na kreditku dostanete schválený limit, který můžete utratit celý, částečně nebo si jej ponechat jako zálohu. Jedná se tedy o jinou formu úvěru. Peníze si od banky půjčíte a nejlépe v rámci bezúročného období je vrátíte.

Kreditní karty jsou vhodné v případě, že vám chybí pár tisíc před výplatou, podnikatelé ji zase často využívají pro zajištění finanční rezervy v případě neočekávaných investic. Takzvané bezúročné období trvá zpravila 30 až 45 dní. Pokud peníze vrátíte v tomto období, nebude vám účtován žádný úrok navíc.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Jak si sjednat kreditní kartu online rychle a snadno

Co je debetní karta?

Debetní kartu obdržíte automaticky ke svému běžnému bankovnímu účtu. Jestliže při placení použijete debetní kartu, platíte svými penězi, které ale nejprve musí na účtu být. Nepůjčujete si peníze od žádné společnosti. Většina bank má základní debetní karty bez poplatku.

S debetní kartou do mínusu. Co to znamená?

V rámci debetní karty je možné jít do mínusu, pokud to banka umožňuje. Jedná se o službu zvanou kontokorent, který je v mnoha ohledech podobný kreditce, jen zpravidla získáte menší maximální limit než v případě kreditky.

Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou

Jaký je hlavní rozdíl mezi kreditní a debetní kartou? V případě kreditní karty máte od banky či jiné společnosti schválený úvěr, který můžete čerpat dle potřeby. Peníze na kreditku postupně nebo v rámci jedné platby vrátíte.

U debetní karty utrácíte své vlastní peníze, jež vám na běžný bankovní účet  chodí, nejčastěji výplata. Debetní karty jsou tak zpravidla zdarma a neplatíte žádné poplatky za její používání. Je součástí služeb u bankovního účtu.

NÁŠ TIP: Srovnejte si kreditní karty online a vyberte si tu nejlepší.