Jak si sjednat kreditní kartu online rychle a snadno

Vyřídit si kreditní kartu lze zpravidla dvěma základními způsoby – osobně nebo online. Pravidla určuje poskytovatel karty. Banky obvykle umožňují oba způsoby. Nebankovní společnosti zase většinou preferují online komunikaci. Jak požádat o kreditku online a jak dlouho to trvá?

 V případě standardních finančních produktů lze online požádat o klasickou spotřebitelskou půjčku, založit si běžný bankovní účet nebo si sjednat kreditní kartu. Stále více společnosti naopak online sjednání preferuje a zákazníkům za to nabízí výhody. Prvním krokem by měl být pečlivý výběr kreditní karty. Jak na to?

Při výběru kreditní karty se neunáhlete

S kreditní kartou je to jako s půjčkou. Dobrý produkt vám může pomoci, špatný uškodit. Než oslovíte konkrétní banku nebo nebankovní společnost, porovnejte nejprve nabídky na trhu a vyberte si pro sebe to nejlepší.

Při výběru kreditní karty online hodnoťte následující parametry:

  • úroková sazba a RPSN,
  • délka bezúročného období,
  • poplatek za vydání karty
  • poplatek za správu karty,
  • poplatek za výběr hotovosti z bankomatu,
  • výše úvěrového limitu,
  • cashback, věrnostní program a další bonusy.

Kreditní karta nepatří mezi nejlevnější produkty, pozor na to. Zdarma bývá nejčastější pouze vystavení karty a měsíční elektronické výpisy.

NÁŠ TIP: Porovnejte si kreditní karty online a vyberte si tu nejlepší.

Jak podat žádost o kreditní kartu online

Každý poskytovatel kreditní karty má vlastní formulář žádosti a postup. Budou si však hodně podobné. Většinou je k vyřízení potřeba jeden až dva osobní doklady, vlastní bankovní účet u banky působí v Česku, funkční chytrý telefon s českým telefonním číslem a e-mail.

Žádost zpravidla začíná kliknutím na tlačítko ve smyslu “mám zájem”. Následuje vyplnění samotné žádosti včetně přiložení naskenovaných kopií požadovaných dokladů. Vyplněnou žádost je doporučeno zkontrolovat a odeslat.

Následuje proces schvalování a ověřování, který může nějakou dobu trvat. Opět záleží na poskytovateli. Ten si vás nejprve prověří, a pokud usoudí, že splňujete podmínky, obdržíte odpověď s dalším postupem.

Jak dlouho vyřízení kreditní karty online trvá

Ve většině případů schválení online žádosti trvá několik minut až hodin, obvykle nejdéle do následujícího pracovního dne dle interních nařízení vybrat poskytovatele. Obecně lze říci, že nebankovní společnosti jsou v těchto věcech pružnější a rychlejší, což je způsobeno tím, že banky bývají při schvalování žádostí důslednější, a ověřování bonity klienta jim zabere delší čas.

V případě kladné odpovědi jde často o otázku náročnosti administrativy a rychlosti doručení. Někdo musí kartu zadat do výroby, a poté ji odeslat na adresu úspěšného žadatele. Většina poskytovatelů udává dobu dodání kreditky kolem 3 až 5 pracovních dní, ale může to být až 14 dní.

Kreditní karta přijde jako obyčejné psaní

Doručení kreditní karty obvykle probíhá prostřednictvím pošty. Banky a některé nebankovní společnosti nabízí také možnost osobního převzetí karty na nejbližší pobočce.

Zásilka většinou chodí na dvakrát kvůli bezpečnosti a minimalizace rizika zneužití. Jedno “psaní” obsahuje fyzickou kartu, druhé obsahuje PIN. Někdy je PIN zasíláno na mobilní telefon nebo je uživatel najde v internetovém bankovnictví.

Kartu je po převzetí nejprve nutné aktivovat v mobilním nebo internetovém bankovnictví, a teprve poté s ní lze začít platit.

Naše rada: Při platbách kreditní kartou, vždy přemýšlejte nad tím, na co ji použijete. Stále je to půjčka a peníze budete muset vrátit.