Kreditní karta zdarma: Jak ji používat a nezaplatit navíc ani korunu? Jde to vůbec?

Ano, za určitých podmínek to možné je. Začíná to výběrem nejlepší kreditky a končí to jejím promyšleným a zodpovědným používáním. V ideálním případě může být kreditní karta nejen zadarmo, ale dokonce může “vydělat” i nějaké peníze navíc.

Obecně je kreditní karta považována za rizikový finanční produkt. Přece jen jde o půjčku, ke které se váže úroková sazba dosahující až ke 30 % a k tomu spousta dalších poplatků. Patří do kategorie revolvingových úvěrů, jež lze čerpat a splácet opakovaně. Jako jiné půjčky, ani kreditní karta nebývá levná, natož zadarmo. Může ale být, víte-li, jak na to.

Hledejte kreditní kartu bez poplatků

Aby byla kreditní karta skutečně zadarmo, musíte si dobře vybrat. Poskytovatelé si většinou za vedení kreditní karty účtují drobný poplatek, někdy i za její vystavení. Nejedná se o žádné závratné sumy, obvykle je to okolo 50 Kč měsíčně. Za celý rok to ale udělá i několik set korun.

Na trhu s kreditními kartami lze narazit na ojedinělé nabídky kreditních karet bez poplatku za vedení nebo lze vedení zdarma získat při aktivním používání karty, například za měsíční nad předem stanovenou částku. Před volbou konkrétní karty si proto stávající nabídku dobře porovnejte. Díky možnosti srovnání online je to otázka několika minut.

Zvolte si kreditku s dlouhou bezúročnou lhůtou

Nejlepší bonus, který z kreditky při správném užívání činí výhodného finančního pomocníka, se nazývá bezúročné období. Toto období bývá dlouhé 45 až 55 dní, a pokud v této lhůtě vyčerpané prostředky splatíte do poslední korun, nezaplatíte žádný úrok, pouze vyčerpanou sumu. To znamená, že až na 55 dní si můžete peníze půjčit úplně zadarmo.

Pokud však tuto lhůtu nedodržíte, začne se načítat úrok, který u kreditních karet rozhodně nebývá nízký. Pohybuje se v rozmezí od 13 až do 30 %, většinou lehce nad 20 %. Vyšší úroková sazba je typická zejména pro nebankovní společnosti.

Zapamatujte si také, že bezúročná lhůta se nevztahuje na výběr hotovosti z bankomatů a na peníze převedené z kreditní karty na běžný bankovní účet.

Kdy lze z kreditní karty vybírat peníze zdarma

Většinou to možné není, občas ale ano. Záleží na tom, jakou kreditní kartu si vyberete. Velká část poskytovatelů si za výběr z bankomatu účtuje poplatek, který může být paušální, nebo je ovlivněný výší vybrané částky. Výběr peněz z účtu kreditní karty se tak může nepříjemně prodražit.

Mnohem lepší je si peníze z kreditky převést na bankovní účet. Nezaplatíte žádný poplatek, ale přijdete o bezúročné období. Nejvýhodněji vyjde vzít si kreditní kartu u společnosti, která si za výběr hotovosti neúčtuje poplatky žádné. Jsou tedy zadarmo. Nebývá jich sice moc, pár se jich ale najde.

Šetřete své peníze správným používáním kreditky

Pokud získáte kreditní kartu bez poplatků a vyčerpané peníze vždy vrátíte v bezúročném období, kreditka vás měsíčně vyjde na 0 Kč. Pokud se navíc naučíte využívat ke kreditkám běžně nabízené bonusy, ušetříte i slušnou sumu při každém nákupu.

Mezi standardní bonusy patří věrnostní program a zpětná sleva. S věrnostním programem můžete u vybraných obchodníků získat na vybrané zboží slevu. Při zpětné slevě za každou uskutečněnou platbu obdržíte zpět určité procento z nákupu. Většinou se jedná o 1 až 2 %, ale může to být i více. Záleží na poskytovateli kreditní karty.

Kreditní kartu tedy nelze brát vyloženě jako klasickou půjčku, ale spíše jako “cashflow” na dobu, než vám na bankovní účet dorazí pravidelná výplata nebo peníze za vystavené faktury zákazníkům v případě podnikatelů.